Φιλίππου 7, Δράμα    2521401645    6908555085    info@nero-aeras.gr

Η χρησιμότητα του ιονιστή αέρα

Ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ελλάδα

H Aθήνα μαζί με τη Θεσσαλονίκη είναι οι πρώτες ευρωπαϊκές πόλεις στις υπερβάσεις αιωρούμενων σωματιδίων (PM10) εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Ακολουθούν η Λάρισα, η Πάτρα, ο Βόλος και το Ηράκλειο. Σύμφωνα με επιστημονικές εκθέσεις οι κυριότερες εστίες ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις αστικές περιοχές της Ελλάδας είναι η κυκλοφορία των οχημάτων, η βιομηχανία η θέρμανση με πετρέλαιο και η θέρμανση με ξύλο. Τα αιωρούμενα σωματίδια (PM10 particles) έχουν διάμετρο 10 μικρόμετρα, δηλαδή 10 χιλιοστά του χιλιοστού. Λόγω του μικρού τους μεγέθους διαχέονται πιο εύκολα στην ατμόσφαιρα, διεισδύουν στους πνεύμονες και προσβάλλουν τον ανθρώπινο οργανισμό. Στην Αθήνα, τις μισές ημέρες τον χρόνο σημειώνονται τιμές πάνω από το όριο. Έρευνα, που πραγματοποιήθηκε το 2002 στη Θεσσαλονίκη από το Εργαστήριο Μετάδοσης Θερμότητας της Πολυτεχνική σχολής του ΑΠΘ, καταλήγει στα εξής ανησυχητικά συμπεράσματα:

Κάθε κάτοικος της πόλης χάνει 10 - 12 μήνες από τη ζωή του, δηλαδή ζει έναν χρόνο λιγότερο, εξαιτίας της αέριας ρύπανσης. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, εκτιμάται ότι περιστατικά χρόνιας βρογχίτιδας σε ενήλικες ηλικίας 27 ετών και άνω είναι δυνατόν να αποδοθούν στη μακροχρόνια έκθεση στα αντίστοιχα επίπεδα ρύπανσης των ΡΜ10. Εκτιμάται δε, ότι περιστατικά με καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις είναι δυνατόν να αποδοθούν στην αέρια ρύπανση και συγκεκριμένα στα αιωρούμενα σωματίδια ΡΜ10. Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης (ΡΜ10) που ξεπερνά τα όρια 200 ημέρες τον χρόνο, αισθανόμαστε κόπωση ή αδράνεια τουλάχιστον μιάμιση ημέρα τον χρόνο.

Αιωρούμενα σωματίδια PM10

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία υπογραμμίζει ότι η περιεκτικότητα του αέρα σε PM10 δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 50 mg ανά κυβικό μέτρο κατά μέσον όρο μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο. Στη διάρκεια του χρόνου δεν θα πρέπει το όριο αυτό να ξεπερνιέται για περισσότερες από 35 ημέρες συνολικά. Σύμφωνα με μελέτες στην Ελληνική επικράτεια, ο αριθμός των ημερών ετησίως κατά τις οποίες οι τιμές των μικροσωματιδίων υπερβαίνουν τα 50 mg ανά κυβικό μέτρο είναι: Βόρεια Ελλάδα 94, Νότια Ελλάδα 125, Αθήνα 163, Θεσσαλονίκη 155!

Στην Αθήνα, ωστόσο, τις μισές ημέρες τον χρόνο σημειώνονται τιμές πάνω από το όριο. Τα μικροσωματίδια PM2,5 είναι και τα περισσότερο επικίνδυνα, καθώς έχουν τη δυνατότητα να εισχωρούν βαθύτερα στο αναπνευστικό σύστημα. Στην επίδραση των μικροσωματιδίων διαδραματίζει ρόλο και η σύστασή τους, που σύμφωνα με τις ενδείξεις γίνεται περισσότερο επικίνδυνη στις πόλεις που έχουν υψηλότερη θερμοκρασία ή στις πόλεις όπου εμφανίζεται μεγάλο ποσοστό διοξείδιο του αζώτου στην ατμόσφαιρα, που προέρχεται από τα αυτοκίνητα.

Ατμοσφαιρική ρύπανση και υγεία

Είναι κοινά αποδεικτό ότι η αέρια ρύπανση επιτείνει τη νοσηρότητα ειδικά σε καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις, και είναι δυνατό να οδηγήσει σε μείωση του προσδόκιμου βίου. Η συγκεκριμένη άποψη βασίζεται στις επιδημιολογικές μελέτες της τελευταίας εικοσαετίας τόσο στην Ευρώπη όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, οι οποίες καταμετρούν αυξήσεις στη θνησιμότητα αλλά και στη νοσηρότητα που σχετίζονται με την αέρια ρύπανση.Αλλεργίες, αυξανόμενες τάσεις

Βάσει έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναπνευστικές αλλεργίες όπως η αλλεργική ρινίτιδα και το άσθμα αυξάνουν με γοργούς ρυθμούς. Η εμφάνιση συμπτωμάτων με άσθμα έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 10 χρόνια, ενώ και οι αλλεργίες παρουσιάζουν εντυπωσιακή αύξηση. Μόνο στη δυτική Ευρώπη 30 εκατομμύρια υπέφεραν από άσθμα το 2005 και τα νούμερα αυξάνουν. Ένα παιδί στα 4 είναι αλλεργικό! Τα αίτια αυτής της αλματώδους αύξησης εντοπίζονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση εκτός και εντός σπιτιού. Η αλλεργία είναι μία υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος προς μία ουσία που τη θεωρεί ως "ξένη". Η ρύπανση επιδεινώνει τις αναπνευστικές αλλεργίες, υπάρχει δε η υποψία ότι είναι και η αιτία εμφάνισής τους.

Τις μέρες που τα επίπεδα μόλυνσης είναι πολύ υψηλά (για τα Ελληνικά δεδομένα πάντα) οι επίσημες Αρχές συνιστούν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και τα παιδιά να παραμένουν στο σπίτι και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις. Ποια είναι όμως η ποιότητα αέρα στο σπίτι; Επιπλέον, το χειμώνα και το καλοκαίρι που κρατάμε τα παράθυρα του σπιτιού κλειστά για να προφυλαχθούμε από τις καιρικές συνθήκες, πόσο επιβαρύνεται η ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε;

Καθαρισμός αέρα

Η ποιότητα του αέρα στο σπίτι είναι 4 φορές πιο μολυσμένη από τον εξωτερικό αέρα. Αλλεργιογόνα, όπως μικροοργανισμοί σκόνης, νεκρά κύτταρα του δέρματος των κατοικίδιων ζώων, βακτηρίδια, ιοί και γύρης είναι τριγύρω, συμβάλλοντας σε προβλήματα υγείας που υπάρχουν σήμερα.

Η σημασία της ποιότητας του αέρα που αναπνέουμε εκτός και εντός σπιτιού γίνεται ακόμα πιο έκδηλη όταν οι ερευνητές επισημαίνουν ότι αυξάνονται τα στοιχεία, από αρκετές χώρες πλέον, σχετικά με τις αρνητικές συνέπειες της μόλυνσης της ατμόσφαιρας για την πορεία της εγκυμοσύνης!

Τί είναι ο ιονιστής αέρα

Ο ιονιστης αέρα είναι τεχνολογικά το πιο εξελιγμένο σύστημα καθαρισμού του αέρα. Έχει τη δυνατότητα να εξαλείφει ατμοσφαιρικά μικροσωματίδια PM10, μικροοργανισμούς, σκόνη, κάπνα (π.χ. καπνός τσιγάρου), βακτηρίδια, ιούς, νεκρά κύτταρα του δέρματος των κατοικίδιων ζώων και οσμές από τον αέρα του σπιτιού όπου περνάμε το 80% της ζωής μας. Οι ηλεκτρικές εκκενώσεις (corona discharge) στον ιονιστή αέρα παράγουν μια μεγάλη ποσότητα αρνητικά φορτισμένων ιόντων. Αυτά τα ιόντα προσκολλώνται στα σωματίδια που βρίσκονται στον αέρα (σκόνη, κάπνα, κ.α.), τα οποία γίνονται βαρύτερα από τον αέρα γύρω τους και πέφτουν στο πάτωμα ή απορροφώνται από το συλλέκτη σκόνης στο εσωτερικό του ιονιστή (Double Dust Collectors - DDC). Κατ' αυτό τον τρόπο, τα βλαβερά σωματίδια μπορούν να αφαιρεθούν από τον αέρα χωρίς να εισέλθουν πάλι σε αυτόν.

Οι καθαριστές αέρα - ιονιστές  εξαλείφουν τα εξής ρυπογόνα:

 • Αιωρούμενα σωματίδια
 • Σκόνη/Ακάρεα σκόνης
 • Νεκρά κύτταρα δέρματος
 • Γύρη και άλλα αλλεργιογόνα
 • Σπόρια μυκήτων
 • Καπνός
 • Καπνός τσιγάρου
 • Νεκρά κύτταρα κατοικίδιων
 • Μούχλα
 • Μύκητες fungi
 • Χημικά
 • Ιούς
 • Πτητικές οργανικές ενώσεις VOCs
 • Όλα τα οργανικά χημικά και αέρια
 • Δυσοσμία και μυρωδιές
 • Βακτηρίδια και άλλους μικροοργανισμούς

Ιονιστής, πλεονεκτήματα

Τα αρνητικά ιόντα είναι άοσμα, άγευστα, και αόρατα μόρια που εισπνέουμε σε αφθονία σε ορισμένα μέρη του περιβάλλοντος. Σκεφτείτε βουνά, καταρράκτες και παραλίες. Μόλις φθάσουν το αίμα μας, τα αρνητικά ιόντα που πιστεύεται ότι παράγουν βιοχημικές αντιδράσεις που αυξάνουν τα επίπεδα της χημικής διάθεσης της σεροτονίνης, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, να ανακουφίσει το στρες, και στην ώθηση της ημερήσιας ενέργειά μας.

Ιόντα είναι μόρια που έχουν αποκτήσει ή χάσει ένα ηλεκτρικό φορτίο. Δημιουργούνται στη φύση καθώς τα μόρια του αέρα διασπώνται με το φως του ήλιου, την ακτινοβολία, και την κίνηση του αέρα και του νερού. Μπορεί να έχετε βιώσει τη δύναμη των αρνητικών ιόντων, όταν τελευταία φορά πήγατε στην παραλία ή περπατήσατε κάτω από έναν καταρράκτη. Αυτή η αίσθηση ευφορίας είναι απλά γύρω μας και μας προσφέρεται από τη φύση.

Ο αέρας που κυκλοφορεί στο βουνό και τη θάλασσα λέγεται ότι περιέχει δεκάδες χιλιάδες αρνητικών ιόντων. Σκεφτείτε ότι το μέσο σπίτι ή κτίριο γραφείων περιέχουν δεκάδες ή εκατοντάδες αρνητικά φορτισμένα ιόντα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η ύπαρξή τους είναι μηδενική.

Στο πανεπιστήμιο Columbia της Αμερικής, μελέτες έδειξαν ότι άνθρωποι με χρόνια κατάθλιψη ανακουφίζονται από τις γεννήτριες παραγωγής αρνητικά φορτισμένων ιόντων, όσο και τα αντικαταθλιπτικά, χωρίς όμως τις παρενέργειες αυτών!

Βιταμίνες του αέρα

Σε γενικές γραμμές, τα αρνητικά ιόντα αυξάνουν τη ροή του οξυγόνου στον εγκέφαλο, οδηγούν σε υψηλότερη εγρήγορση, μειωμένη υπνηλία, και περισσότερη διανοητική ενέργεια, λέει ο Pierce J. Howard, PhD, συγγραφέας του The Owners Manual for the Brain: Everyday Applications from Mind Brain Research and director of research at the Center for Applied Cognitive Sciences in Charlotte, N.C.

Τα αρνητικά φορτισμένα ιόντα μπορούν επίσης να προστατεύσουν από τα μικρόβια στον αέρα, με αποτέλεσμα το μειωμένο ερεθισμό λόγω της εισπνοής διαφόρων σωματιδίων που προκαλούν φτάρνισμα, βήχα, ή ερεθισμό του λαιμού. Ένας στους τρεις από εμάς που είμαστε ευαίσθητοι στις επιπτώσεις των μικροβίων στον αέρα, τα αρνητικά ιόντα μπορούν να μας κάνουν να νιώθουμε σαν να πετάμε. Είστε ένας από αυτούς, εάν αισθάνεστε ανανεωμένοι αμέσως τη στιγμή που θα ανοίξει ένα παράθυρο και αναπνεύσετε φρέσκο, υγρό αέρα.

Μπορεί να είστε ένας από αυτούς αν αισθάνεστε υπνηλία όταν είστε γύρω από ένα air-condition, αλλά αισθάνεστε αμέσως ξεκούραστοι και αναζωογονημένοι, όταν βγείτε έξω ή όταν ανοίξει το παράθυρο του αυτοκινήτου, λέει ο Howard Web, MD. Ο κλιματισμός μειώνει στην ατμόσφαιρα τον αριθμό των αρνητικών ιόντων, αλλά μια νέα γεννήτρια ιόντων απελευθερώνει τα ιόντα που κλιματιστικά κατήργησαν.

Μια εις βάθος έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον Δρ. Albert Krueger στην Καλιφόρνια. Μια από τις πρώτες ανακαλύψεις του ήταν ότι ένα εκπληκτικά μικρό ποσό αρνητικών ιόντων θα μπορούσαν να σκοτώσουν και να αφαιρέσουν από τον αέρα τα είδη των βακτηρίων που προκαλούν κρυολόγημα, γρίπη και λοιμώξεις του αναπνευστικού.

 • Αδρανοποιούν ιούς, βακτηρίδια, fungus.
 • Εξουδετερώνουν ατμοσφαιρικούς ρύπους (σκόνη, καπνό τσιγάρο, κ.ά.).
 • Αναζωογονούν τον αέρα.
 • Αυξάνουν τη ροή του οξυγόνου στον εγκέφαλο, προσδίδοντας μεγαλύτερη ζωτικότητα, ενέργεια, διαύγεια και πνευματική ευεξία.
 • Καταπολεμούν τη νωθρότητα και βοηθούν τη μνήμη.
 • Βελτιώνουν τη σωματική αντοχή.
 • Βοηθάνε σε συμπτώματα κατάθλιψης.
 • Βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου.
 • Διευκολύνουν την αναπνοή.
 • Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τί είναι τα αρνητικά φορτισμένα ιόντα;

Ο ιονιστής παράγει αρνητικά φορτισμένα ιόντα στον αέρα του δωματίου, τα οποία αφαιρούν με αποτελεσματικό τρόπο τα ρυπογόνα σωματίδια από τον αέρα, όπως αλλεργιογόνα (συμπεριλαμβανομένων της μούχλας και της σκόνης), μικροσωματίδια σκόνης, βακτηρίδια, ιούς, χημικές αναθυμιάσεις και άλα μικροσκοπικά σωματίδια που ένα φίλτρο δεν μπορεί να κατακρατήσει. Ο ιονιστής αυξάνει την αποτελεσματικότητα του φίλτρου HEPA και του φίλτρου ενεργού άνθρακα, καθώς επιφέρει στα σωματίδια να έλκονται μαγνητικά, δημιουργώντας έτσι μεγαλύτερα σωματίδια που είναι πιο εύκολο για τα φίλτρα να τα κατακρατήσουν. Απολυμαίνει ιούς και βακτηρίδια που αιχμαλωτίζονται μεν στα φίλτρα, και που κανονικά θα αναπαραγόντουσαν μέσα στα φίλτρα εάν δεν υπήρχαν τα αρνητικά φορτισμένα ιόντα. Τέλος, η λειτουργία του ιονισμού έχει τη δυνατότητα να αφαιρέσει σωματίδια που αιωρούνται μακριά από τον καθαριστή αέρα, σε σημεία του αέρα δωματίου όπου το φίλτρο έχει μικρή αποτελεσματικότητα. Αυτό οφείλεται στο ότι τα ιόντα κυκλοφορούν σε όλο το δωμάτιο. Η κυκλοφορία των αρνητικά φορτισμένων ιόντων ενισχύεται δε με τη λειτουργία του ανεμιστήρα του καθαριστή αέρα.

Αντιβακτηριδιακό Προ-Φίλτρο (πλενόμενο)

Ο αέρας εισέρχεται στη συσκευή καθαρισμού αέρα - ιονιστή διαπερνώντας σε πρώτο στάδιο το προφίλτρο, το οποίο συλλαμβάνει τα μεγαλύτερα σε όγκο ατμοσφαιρικά σωματίδια. Πέρα από την κατακράτηση σωματιδίων, το προφίλτρο επιμηκύνει τη ζωή λειτουργίας των φίλτρων HEPA και ενεργού άνθρακα.

Φίλτρο HEPA, πλεονεκτήματα

Το φίλτρο αέρα HEPA (High Efficiency Particle Arresting) είναι φτιαγμένο από πολύ μικροσκοπικές ίνες γυαλιού, που έχουν μετατραπεί σε μια πυκνής ύφανσης χαρτί. Αυτό δημιουργεί ένα φίλτρο που αποτελείται από ένα πλήθος πολύ μικρών κόσκινων που μπορούν να αιχμαλωτίσουν εξαιρετικά μικρά σωματίδια, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων βιολογικών στοιχείων. Από τη στιγμή που ρύποι και σωματίδια παγιδευτούν στο φίλτρο, δεν είναι σε θέση να ρέουν εκ νέου σε κυκλοφορία, λόγω των πόρων υψηλής απορροφητικότητας του φίλτρου αέρα HEPA.

Το φίλτρο αέρα HEPA αφαιρεί πάνω από 99% των σωματιδίων (μεγέθους 0,3 microns) που περνάνε μέσα από το φίλτρο, αποτρέποντάς τα να ξανακυκλοφορήσουν στον αέρα. Το φίλτρο HEPA θεωρείται ευρέως ως ο πιο αποτελεσματικός τύπος φίλτρου στην κατακράτηση ενός μεγάλου όγκου αιωρούμενης σκόνης, ακάρεα σκόνης, αλλεργιογόνων, σπορίων μυκητών (Alternaria spp, Cladosporium spp, Aspergillus spp) και άλλων σωματιδίων όπως τα βακτηρίδια, συμπεριλαμβανομένων και πολλών ιονισμένων σωματιδίων που σε άλλη περίπτωση θα έπεφταν στο πάτωμα εάν χρησιμοποιούσαμε ένα κοινό ιονιστή.

Υπεριώδες φως UV Light

Έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι το υπεριώδες φως UV (ultraviolet, υπεριώδες) έχει ακριβώς τη σωστή ποσότητα ενέργειας για να σπάσει τους οργανικούς μοριακούς δεσμούς των μικροοργανισμών. Καθώς οι μικροοργανισμοί περνούν από την υπεριώδη ακτινοβολία εκπεμπόμενη από την υπεριώδη λάμπα, αυτό μεταφράζεται σε εξουδετέρωσή τους σε κυτταρικό ή γενετικό επίπεδο και έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή των μικροοργανισμών. Τέτοιοι μικροοργανισμοί είναι μικρόβια, ιοί, βακτηρίδια και μύκητες fungi.

Το υπεριώδες φως καταστρέφει επίσης τους μικροοργανισμούς που έχουν αιχμαλωτιστεί στο φίλτρο HEPA, αποτρέποντας την αναπαραγωγή τους και την εκ νέου κυκλοφορία τους στον αέρα. Το υπεριώδες φως χρησιμοποιείται για χρόνια στην ιατρική (και τα νοσοκομεία) για την απολύμανση δωματίων και μηχανημάτων, προκειμένου να αποτραπεί η διάδοση ασθενειών και νοσημάτων. Ενδείκνυται για Κέντρα Πρόληψης Νοσημάτων για τη σταθερότητά του να καταστρέφει βιολογικούς ρύπους.

Μελέτη στην Αμερική εξέτασε 771 εργαζόμενους σε τρία διαφορετικά κτίρια γραφείων. Τα φώτα UV, οι οποίες είχαν τοποθετηθεί στο σύστημα εξαερισμού, λειτούργησαν σε τρεις κύκλους των τεσσάρων εβδομάδων, για δώδεκα εβδομάδες. Οι μετρήσεις έδειξαν 99% μείωση των μικροβίων για τα επιφάνειες που στο εσωτερικό σύστημα εξαερισμού είχε τοποθετηθεί υπεριώδες φως. Μερικές εβδομάδες από την έναρξη της μελέτης, υπήρξε μείωση 40% των αναπνευστικών συμπτωμάτων, καθώς και μείωση κατά 30% σε προβλήματα των βλεννογόνους σε άτομα που εξετάστηκαν. Όταν τα φώτα ήταν ενεργοποιημένο, οι μυϊκές ενοχλήσεις ανάμεσα στις καπνίστριες είχαν μειωθεί κατά 50%, και αναπνευστικά προβλήματα που συνδέονται με την εργασία μειώθηκαν κατά 60%.

Φίλτρο φωτοκαταλυτικής οξείδωσης (TiO2)

Το φίλτρο φωτοκαταλυτικής οξείδωσης (TiO2) είναι ντυμένο με διοξείδιο του τιτανίου, που παράγει υψηλής δραστικότητας ιόντα και ηλεκτρόνια όταν συνδυάζεται με το υπεριώδες φως. Αυτά τα ιδιαιτέρως αντιδρώντα ιόντα προσκολλώνται σε χημικά μόρια, βακτήρια και σε ενώσεις που προκαλούν οσμές, καταστρέφοντάς τα μέσω της οξείδωσης. Ανεξάρτητα τεστ από επιστήμονες ερευνητές έχουν αποδείξει ότι η φωτοκαταλυτική οξείδωση με ιδιαίτερα αποτελεσματικό.

Χημικοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο και το Εθνικό Εργαστήριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο Κολοράντο διεξήγαγαν ένα πείραμα ελέγχου της αποτελεσματικότητας της φωτοκαταλυτικής οξείδωσης από τις επιβλαβείς VOCs (πτητικές οργανικές ενώσεις, όπως η φορμαλδεΰδη και άλλες γνωστές καρκινογόνες ουσίες). Βρήκαν ότι η εξουδετέρωσή τους φτάνει σχεδόν το 100%.

Οι επιστήμονες που εργάζονται για λογαριασμό του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι η φωτοκαταλυτική οξείδωση καθαρισμού αέρα μπορεί να είναι επωφελής για της μεγάλης κλίμακας επεξεργασία του αέρα σε κτίρια που ζουν και δουλεύουν άνθρωποι, με παράλληλη προστασία του ενεργειακού κόστους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η τεχνολογία αυτή καταστρέφει χημικά VOC σε σημαντικό ποσοστό, ακόμα και σε υψηλά επίπεδα ροής του αέρα. Η μελέτη έδειξε ότι φωτοκαταλυτική οξείδωση θα μπορούσε να προσφέρει τόσο στην αφαίρεση πτητικών οργανικών ενώσεων (VOC) από μόνη της σε σύγκριση με την ακριβή διαδικασία εισαγωγής εξωτερικού αέρα στο εσωτερικό περιβάλλον, μειώνοντας δραστικά την ανάγκη αεραγωγών για τη διοχέτευση αέρα στους εξωτερικούς χώρους στο εσωτερικό.

Σε μια άλλη μελέτη που ανατέθηκε από το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι φωτοκαταλυτική οξείδωση μετατρέπεται περισσότερο από το 95% των επιβλαβών χημικών ουσιών VOC σε αβλαβή μόρια διοξειδίου του άνθρακα και νερό.

Φίλτρο Ενεργού Άνθρακα

Το φίλτρο ενεργού άνθρακα αέρα αποτελείται από ένα σύστημα με πόρους μοριακών διαστάσεων. Οι πόροι αυτοί είναι εξαιρετικά απορροφητικοί, σχηματίζοντας ένα ισχυρό χημικό δεσμό/έλξη προς οσμές, αέρια και ρυπογόνα υγρά. Αποτελεί τον καλύτερο τύπο φίλτρου στην κατακράτηση και εξουδετέρωση χημικών, αερίων, οσμών, πτητικές οργανικές χημικές ουσίες (VOC) και καπνού από τσιγάρο, που το φίλτρο HEPA δεν μπορεί να κατακρατήσει.

Τί είναι η φωτοκατάλυση

Ο Πλενόμενος Συλλέκτης Σκόνης Plasma ή αλλιώς Φωτοκαταλυτικό φίλτρο, είναι ένα υψηλής ποιότητας ηλεκτροστατικά φορτισμένο πλέγμα, που αιχμαλωτίζει σα μαγνήτης τον καπνό του τσιγάρου, τη γύρη, τη σκόνη, τα νεκρά κύτταρα του δέρματος των κατοικίδιων ζώων και άλλα βλαβερά μικροσωματίδια και ρύπους που βρίσκονται στον αέρα.

Απολυμαντής - Όζον

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1900, το όζον έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως για την επεξεργασία του νερού, συμπεριλαμβανομένης της απολύμανσης της δημοτικής υδροδότησης, πισίνες, spa, πύργους ψύξης, καθώς και εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων. Πρόσφατα, το όζον έχει χρησιμοποιηθεί στην επεξεργασία τροφίμων για την απολύμανση των πρώτων υλών και των υδάτων άρδευσης, την απολύμανση των υλικών συσκευασίας και χώρους αποθήκευσης, καθώς και για την απολύμανση του νερού με σκοπό την ανακύκλωση.

Το όζον, ή Ο3, δημιουργείται στη φύση ως ένα γαλαζωπό ή άχρωμο αέριο που χαρακτηρίζεται από την καθαρή φρέσκια μυρωδιά στον αέρα μετά από μια καταιγίδα. Όταν το οξυγόνο (Ο2) και ο ηλεκτρισμός αλληλεπιδρούν, δημιουργείται το όζον, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μυρίζουμε το όζον γύρω από φωτοτυπικά, ηλεκτρικούς κινητήρες ή κατά τη διάρκεια της συγκόλλησης με τόξο.

Τα φυσικά επίπεδα όζοντος κυμαίνονται από 0,01 έως 0,15 ppm και μπορεί να φθάσει σε υψηλότερες συγκεντρώσεις σε αστικές περιοχές. Το όζον είναι ασταθές αέριο και εύκολα αντιδρά με οργανικές ουσίες. Απολυμαίνει αλληλεπιδρώντας με μικροβιακή μεμβράνες και καταστρέφοντας τη δομή του DNA των μεταβολικών ενζύμων. Το όζον, καταστρέφει επίσης μικροβιακές βιομεμβράνες (biofilms). Μετά την απελευθέρωση του οξειδωτικού δυναμικού του, το όζον μετατρέπεται σε οξυγόνο, από το οποίο δημιουργήθηκε. Η εφαρμογή του όζοντος δεν αφήνει χημικά υπολείμματα, και σε συνθήκες περιβάλλοντος, έχει χρόνο ημίσειας ζωής 10 έως 20 λεπτά. Το όζον παράγεται όταν σε ένα ρεύμα αέρα εφαρμοστεί υπεριώδες (UV) φως σε μήκος κύματος 185 nm ή μέσω corona discharge (εκκένωση corona).

Βρείτε μας στο Facebook