Φιλίππου 7, Δράμα    2521401645    6908555085    info@nero-aeras.gr

Οι επιπτώσεις της υψηλής υγρασίας στο σπίτι και την υγεία

Προβλήματα υγρασίας

Η υψηλή σχετική υγρασία αποτελεί ένα πρόβλημα που λίγο ή πολύ όλοι μας το έχουμε βιώσει. Είτε πρόκειται για εξοχική κατοικία είτε για τη μόνιμη κατοικία όλοι μας είχαμε την άσχημη εμπειρία μαυρισμένων τοίχων, μπογιάς στους τοίχους που σκάει, κατεστραμμένα έπιπλα και ξύλινα πατώματα, παράθυρα που στάζουν και αφήνουν μαύρα στίγματα, κα. Συνηθισμένα προβλήματα που τελικά μας κοστίζουν μια περιουσία, ξανά και ξανά.

Πολλές φορές δε δίνουμε την πρέπουσα σημασία για τις εξαιρετικά επιβλαβείς επιπτώσεις που έχει η υψηλή σχετική υγρασία στην υγεία μας. Πέρα από τη συντήρηση του σπιτιού, η υγεία θα έπρεπε να μας απασχολεί περισσότερο και να ενημερωνόμαστε, ιδιαίτερα στις μέρες μας που οι λύσεις είναι απλές και πραγματικά οικονομικές.

Θα παρατηρείτε πόσο δυσκολότερο είναι να θερμάνει κανείς ένα σπίτι με υψηλή σχετική υγρασία (για παράδειγμα όταν ένα σπίτι παραμένει κλειστό για μεγάλο χρονικό διάστημα) και πόσο περισσότερο δαπανηρό. Θα δείτε τεράστια διαφορά στην αμεσότητα της θέρμανσης του σπιτιού, αλλά και του κόστους κατανάλωσης εάν το σπίτι σας διατηρεί τα σωστά επίπεδα σχετικής υγρασίας.

Οι επιπτώσεις της υψηλής υγρασίας στο σπίτι και την υγεία

Η υψηλή σχετική υγρασία έχει τα ακόλουθα αποτελέσματα: Μαύρα στίγματα από μούχλα σε τοίχους και παράθυρα, νερό που στάζει σε παράθυρα και περβάζια παραθύρων, άσχημες οσμές, ξεφλούδισμα της ταπετσαρίας στους τοίχους, σαθρές βαφές των τοίχων, κατεστραμμένα υφάσματα, ξύλινες κατασκευές, οροφές και πατώματα κατεστραμμένα, θαμπό χρώμα πατώματος, θρυμματίζονται οι γύψινες κατασκευές, τοίχοι "σκασμένοι" από νιτρικό κάλιο, κ.λπ.

Εάν το σπίτι σας παρουσιάζει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα ή εάν επιθυμείτε να κάνετε συντήρηση του σπιτιού, τότε ένας αφυγραντήρας σάς είναι απαραίτητος. Είναι γνωστό ότι τα προβλήματα υγρασίας στο σπίτι προκαλούν αναμφίβολα σοβαρές βλάβες στην οικία και το νοικοκυριό και εν τέλει δαπανηρές επισκευές για το σπίτι ή το χώρο εργασίας.

Μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις της σχετικής υγρασίας στους εσωτερικούς χώρους καταδεικνύουν ότι η σχετική υγρασία μπορεί να επηρεάσει τη συχνότητα εμφάνισης λοιμώξεων του αναπνευστικού και τις αλλεργίες. Πειραματικές μελέτες σχετικά με μεταδιδόμενα από τον αέρα βακτήρια και ιών έχουν δείξει ότι η επιβίωση αυτών των μολυσματικών οργανισμών ελαχιστοποιείται όταν η σχετική υγρασία είναι μεταξύ 40 και 70%. Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι λοιμώξεις του αναπνευστικού είναι λιγότερες για τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται σε περιβάλλον χαμηλής σχετικής υγρασίας.

Η ύπαρξη των ακάρεων και μυκήτων εξαρτάται επίσης άμεσα από τη σχετική υγρασία. Η ανάπτυξη και πλήθος αυτών των μικροοργανισμών ελαχιστοποιείται όταν η σχετική υγρασία είναι κάτω από 50% και φθάνουν στο μέγιστο βαθμό στο 80% σχετικής υγρασίας. Τα περισσότερα είδη μύκητες δεν μπορούν να αναπτυχθούν εκτός εάν η σχετική υγρασία υπερβαίνει το 60%.

Βρείτε μας στο Facebook