Φιλίππου 7, Δράμα    2521401645    6908555085    info@nero-aeras.gr

Η υγειονομική σημασία των φίλτρων νερού

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ

Α. ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ

Χρώμα (Color)

Εάν υπάρχει, είναι ανεπιθύμητο για το πόσιμο νερό και υπάρχει περίπτωση να οφείλεται στην παρουσία χρωστικών ουσιών εν διαλύσει, είτε φυτικών από ρίζες φυτών, φύλλα δέντρων, είτε οργανικών η ανόργανων (άλατα, σίδηρος από διάβρωση των σωλήνων). Παρουσία χρώματος στο νερό δεν σημαίνει ότι είναι πάντοτε επικίνδυνο. Πρέπει να εξεταστεί χημικά για να αναζητηθεί η προέλευση του χρώματος. Δεν προτείνεται επιτρεπτό όριο για το χρώμα στο πόσιμο νερό.

Θολερότητα (Turbidity)

Οφείλεται σε κολλοειδείς ανόργανες ή οργανικές ύλες που αιωρούνται. Νερό που είναι θολό πρέπει να ελεγχθεί για ρύπανση. Επίσης τα αιωρούμενα στερεά καθιζάνουν και δημιουργούν προβλήματα στις σωληνώσεις και στις δεξαμενές. Κατανάλωση θολού νερού μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία. Η απολύμανση του πόσιμου νερού δεν είναι αποτελεσματική αν υπάρχει θολότητα, γιατί πολλοί παθογόνοι οργανισμοί εγκλωβίζονται στα σωματίδια που αιωρούνται και προστατεύονται από το απολυμαντικό. Επίσης τα σωματίδια μπορεί να απορροφήσουν επιβλαβείς οργανικές ή ανόργανες ουσίες. Το πόσιμο νερό πρέπει να είναι διαυγές όταν φτάσει στον καταναλωτή.

Οσμή και Γεύση (Odor - Taste)

Το πόσιμο νερό πρέπει να είναι άοσμο και άγευστο. Όλα τα νερά έχουν την ιδιαίτερη γεύση τους που οφείλεται στα διαλυμένα άλατα και διαλυμένα αέρια που περιέχουν. Γεύση και οσμή στο νερό συνήθως δεν θεωρείται σημαντική από την άποψη της υγείας. Όμως δεν είναι επιθυμητή στο πόσιμο νερό, γιατί συνήθως οφείλεται είτε σε χημικές ουσίες είτε σε μικροοργανισμούς. Νερό με έντονη οσμή πιθανόν να είναι ρυπασμένο, οπότε πρέπει να εξετασθεί για να βρεθεί η αιτία, κυρίως αν υπάρξει απότομη αλλαγή.

Περισσότερα...

Η σημασία της σωστής ύγρανσης του αέρα

Γιατί να υγράνουμε τον αέρα;

Όταν ο αέρας είναι ξηρός, κυρίως τους χειμωνιάτικους μήνες, μπορεί να γίνει δυσάρεστος και επίσης ανθυγιεινός, οδηγώντας σε αυξημένα επίπεδα στατικού ηλεκτρισμού, ξηρότητα της επιδερμίδας, σκασμένα χείλη, ακόμα και αιμορραγία της μύτης (ρινορραγία). Η βέλτιστη υγρασία είναι μεταξύ 45 και 55% σχετικής υγρασίας. Εν τούτοις, κατά τη διάρκεια του χειμώνα η σχετική υγρασία σε ένα μέσο σπίτι μπορεί πέσει κάτω από το 20%.

Περισσότερα...

Οι «δέκα εντολές» για τη σωστή χρήση του κλιματιστικού

Αποφύγετε τα πιο συνήθη λάθη

Καθώς τους καλοκαιρινούς μήνες η χρήση του κλιματιστικού σε σπίτια και καταστήματα είναι συχνά συνεχής και έντονη, καλό θα ήταν να γνωρίζουμε ορισμένους βασικούς κανόνες εξορθολογισμού της.

Ακολουθώντας αυτά τα απλά βήματα, μπορεί να πετύχει κανείς όχι μόνο βελτίωση των συνθηκών στο εσωτερικό του κλιματιζόμενου χώρου, αλλά και οικονομία στην κατανάλωση, ενώ θα σταματούσε να επιβαρύνει την υγεία του στο όνομα της θερμικής άνεσης.

Περισσότερα...

Η σωστή συντήρηση του κλιματιστικού

Ο κυριότερος λόγος για τον οποίο είναι απαραίτητη η τακτική συντήρηση του κλιματιστικού μας είναι η διαφύλαξη της υγείας μας.

Στα στοιχεία των κλιματιστικών, οι συνθήκες είναι τέτοιες που ευνοούν την ανάπτυξη μικρoοργανισμών και βακτηριδίων επιβλαβών για την υγεία μας, που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις είναι δυνατή και η ανάπτυξη του βακτηριδίου της λεγεωνέλλας (νόσος των λεγεωνάριων), που μπορεί να επιφέρει ακόμη και το θάνατο.

Για τα οικιακά κλιματιστικά με συνήθη χρήση, μια επιμελής συντήρηση από επαγγελματία μία φορά το χρόνο θεωρείται επαρκής. Για μεγαλύτερα επαγγελματικά συστήματα, η συντήρηση θα πρέπει να γίνεται δύο φορές το χρόνο.

Περισσότερα...

Βοήθημα για την αγορά κλιματιστικού

Oλα όσα πρέπει να προσέξουμε για τη σωστή επιλογή του

Όσο και αν δε μας αρέσει, οι θερμοκρασίες του καλοκαιριού τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας έχουν καταστήσει το κλιματιστικό σχεδόν απαραίτητο «αξεσουάρ» για κάθε σπίτι. Ωστόσο η επιλογή του κατάλληλου μηχανήματος για το χώρο μας πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή, δίνοντας σημασία κυρίως στα ακόλουθα βασικά χαρακτηριστικά:

Περισσότερα...

Οι επιπτώσεις της υψηλής υγρασίας στο σπίτι και την υγεία

Προβλήματα υγρασίας

Η υψηλή σχετική υγρασία αποτελεί ένα πρόβλημα που λίγο ή πολύ όλοι μας το έχουμε βιώσει. Είτε πρόκειται για εξοχική κατοικία είτε για τη μόνιμη κατοικία όλοι μας είχαμε την άσχημη εμπειρία μαυρισμένων τοίχων, μπογιάς στους τοίχους που σκάει, κατεστραμμένα έπιπλα και ξύλινα πατώματα, παράθυρα που στάζουν και αφήνουν μαύρα στίγματα, κα. Συνηθισμένα προβλήματα που τελικά μας κοστίζουν μια περιουσία, ξανά και ξανά.

Πολλές φορές δε δίνουμε την πρέπουσα σημασία για τις εξαιρετικά επιβλαβείς επιπτώσεις που έχει η υψηλή σχετική υγρασία στην υγεία μας. Πέρα από τη συντήρηση του σπιτιού, η υγεία θα έπρεπε να μας απασχολεί περισσότερο και να ενημερωνόμαστε, ιδιαίτερα στις μέρες μας που οι λύσεις είναι απλές και πραγματικά οικονομικές.

Περισσότερα...

Η χρησιμότητα του ιονιστή αέρα

Ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ελλάδα

H Aθήνα μαζί με τη Θεσσαλονίκη είναι οι πρώτες ευρωπαϊκές πόλεις στις υπερβάσεις αιωρούμενων σωματιδίων (PM10) εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Ακολουθούν η Λάρισα, η Πάτρα, ο Βόλος και το Ηράκλειο. Σύμφωνα με επιστημονικές εκθέσεις οι κυριότερες εστίες ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις αστικές περιοχές της Ελλάδας είναι η κυκλοφορία των οχημάτων, η βιομηχανία η θέρμανση με πετρέλαιο και η θέρμανση με ξύλο. Τα αιωρούμενα σωματίδια (PM10 particles) έχουν διάμετρο 10 μικρόμετρα, δηλαδή 10 χιλιοστά του χιλιοστού. Λόγω του μικρού τους μεγέθους διαχέονται πιο εύκολα στην ατμόσφαιρα, διεισδύουν στους πνεύμονες και προσβάλλουν τον ανθρώπινο οργανισμό. Στην Αθήνα, τις μισές ημέρες τον χρόνο σημειώνονται τιμές πάνω από το όριο. Έρευνα, που πραγματοποιήθηκε το 2002 στη Θεσσαλονίκη από το Εργαστήριο Μετάδοσης Θερμότητας της Πολυτεχνική σχολής του ΑΠΘ, καταλήγει στα εξής ανησυχητικά συμπεράσματα:

Κάθε κάτοικος της πόλης χάνει 10 - 12 μήνες από τη ζωή του, δηλαδή ζει έναν χρόνο λιγότερο, εξαιτίας της αέριας ρύπανσης. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, εκτιμάται ότι περιστατικά χρόνιας βρογχίτιδας σε ενήλικες ηλικίας 27 ετών και άνω είναι δυνατόν να αποδοθούν στη μακροχρόνια έκθεση στα αντίστοιχα επίπεδα ρύπανσης των ΡΜ10. Εκτιμάται δε, ότι περιστατικά με καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις είναι δυνατόν να αποδοθούν στην αέρια ρύπανση και συγκεκριμένα στα αιωρούμενα σωματίδια ΡΜ10. Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης (ΡΜ10) που ξεπερνά τα όρια 200 ημέρες τον χρόνο, αισθανόμαστε κόπωση ή αδράνεια τουλάχιστον μιάμιση ημέρα τον χρόνο.

Περισσότερα...

Βρείτε μας στο Facebook